21 Mart 2016 Pazartesi

Bilgisayar Kontrollü Çizim Makinesi

1900 yılların son çeyreği ile bilgisayar teknolojisinin insan hayatına hızlı girişi, bize bir  makineleşme çağını yaşattı. 2000'li yıllar itibariyle yapay zekaların bilgisayar teknolojisinin ruhuna nüfuz etmesi şeklinde başlayıp devam eden bir sürecin ise belkide başlarındayız. Başlarında olduğumuzu iddia etmek son gelişmelere bakıldığında çokta iddialı bir laf olmadığı açıktır. Her gün insan oğlunun hareketlerini taklit edebilen yeni robotlarla, makinelerle ilgili haberlere rastlamak mümkün. Bknz. merdiven çıkabilen robotlar, yumurtayı tutabilen robotlar, problem çözebilen robotlar. Hatta bunun bir adım önü, insan duygularını taklit edebilen robotlar bile artık sıradan hale geldi. Bknz. gülen, üzülen robotlar. vs.

Tam da bu noktada İnternet'te karşıma AXIDRAW Bilgisayar Kontrollü Çizim Makinesi çıktı.Çok profesyonel, pahalı cihazların yanında çok daha küçük bir maliyete sahip olabileceğiniz bu iki boyutlu yazı yazma makinesi (yazıcı da diyebilirsiniz) size kalemle yazma doğallığında istediğiniz kelimeleri ve şekilleri düz bir yüzeye standart kalemlerle yazma imkanı tanıyor. Klasik yazıcılardan farkı ise farklı uçlu kalemlerin kullanılarak elle yazılmış hava katabiliyor olmasıdır.

Eminim videoyu izlediğinizde sizinde aklınıza bu cihaz ile yapılabilecek onlarca proje gelecektir. en basitinden zarfların üzerine davetli isimlerinin yazılması, sertifika ve diplomaya isim yazılması vs.

Kaligrafi sanatını bu cihazın ortaya koyacağı işlerle karşılaştıracak olursam:

Kaligrafiyi belli bir tasarım endişesi taşıyarak konu bütünü içerisinde harfleri zemine işleme sanatı olarak tanımlayabilirim, Her bir çalışmanın duygu barındıran ve bir tekil sanat çalışması olduğunu söyleyebilirim.

Bu cihazın yaptığı iş ise; kendine tanımlanan alan içerisinde tutsak kalmak şartı ile kendi belleğinde bulunan semboller dizisini sadece kendine öğretilen şekilde yazan bir yazıcı robotluk olarak tanımlıyorum. Yaptığı işlerde ne bir duygu hissedebilirsiniz nede bir sanat eseri perspektifi yakalayabilirsiniz. Nasıl olsa bir tuşa bastığımızda bire bir aynısını tekrar yapabilecektir.

Sonuç olarak; teknoloji her nekadar ilerlesede, yapılan cihazlara ruh üfleyemediğimiz sürece Kaligrafi gibi sanatlar önemlerini yitirmeyeceklerdir. Teknolojik gelişmelerin bu tip sanatların yönünü farklı mecralara döndürebilceğini gerçeğini de unutmamak kaydıyla...

Anlayacağınız Kaligrafiye devam diyorum.

Mahmut Bitiren 21.03.2016



Cihazın Resmi İnternet Sitesi İçin Tıkla.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder