31 Ekim 2013 Perşembe

Kaligrafi Kursuna Başlarken

Güzel yazı yazmak doğuştan gelen bir yetenek midir yoksa çalışmayla kazanılabilinecek bir yetenek midir? Henüz bu işin çok başında olduğumdan sorunun cevabını verebilecek yetkinlikte birisi olduğumu düşünmüyorum. Belki ilerleyen zaman içerisinde kendimi kaligrafide yeterince geliştirebilirsem ancak o zaman bu konuda net bir düşüncem olabileceğini zannediyorum.

En başında bu işi sevmek ve öğrenmek için gerekli sabrı göstermek gerektiği kesin. Bu ifadenin doğruluğu konusunda şuan bile şüphem yok. :)

Çok önceleri harfler ve yazı karakterlerine karşı bir ilgim olduğu hatırlıyorum. İlk okul, orta ve lise yıllarında harfleri değiştirmek, dönüştürmek adına yaptığım karalamalarım olurdu. Düşündüğümde ilk aklıma gelen, kağıda ancak yatay bakarak okunabilecek harflerle yazdığım cümleler. Bir diğeri ise; okuduğum bir kitapta her bölümünün başındaki ilk harfin çok farklı bir fontla yazılması dikkatimi çekmişti. Daha sonra bu harfleri kopyalayıp, bulunmayan harfleri kendimce tamamlamaya çalışmıştım. Bunun gibi bir çok farklı karalamaları okul defterlerimin boş kısımlarına doldurduğumu hatırlıyorum.

Kaligrafi ile ilk karşılaşmam lise yıllarımda ağabeyimin isminin kaligrafik olarak yazılı olduğu bir kağıtla eve gelmesi ile olmuştu. Resmen büyülenmiştim bu yazı tarzından. Tam da benim yapmak istediğim bir şeydi. Nasıl yapılır, ne kullanılır o zamanlar hiç bilmiyordum, fakat bir kez kaligrafiyi görmek böyle bir şeyi yapabileceğimi aklıma koymama yetmişti.

Üniversite yıllarında çeşitli etkinliklerde kurulan stantlar da kaligrafi işi yapanları gördükçe nasıl yapılabileceğimi ve ne tür malzemeler kullanmak gerektiğini görerek öğrenmiştim. Sonra kendime bir kaç kalem alım, harfleri kelimeleri yazmaya çalışmaya başladım. Tabiki yapılmışları taklit etmeye çalışmak herkes gibi benimde başlangıç noktam oldu. O yıllarda kaligrafi ile ilgili kurslar yaygın olmadığı gibi kaligrafistlerde kaligrafinin püf noktalarını paylaşma noktasında pekte gönüllü değillerdi.

Yıllar içerisinde her kaligrafi yazısı gördüğümde bunları benimde yapabileceğimi düşünmeme rağmen bir türlü uygun bir zamanlama yapma şansım maalesef olamadı.

En sonunda  posta kutuma Tarih ve Kültür Derneğinden gelen eğitim ilanı postası önüme aradığım fırsatı sundu. Ve amatörce karalamalar yaptığım kaligrafide eğitim alarak işin doğrusunu ehlinden öğrenme fırsatını kendime hediye etmiş oldum :)

İlk dersimden sonra bu eğitimi bir blog sayfası olarak paylaşma fikri aklıma geldi. Böylece hem zaman içerisinde gösterdiğim gelişim evrelerini görebileceğim hemde bu işe başlamak isteyen arkadaşlar için sürecin nasıl ilerlediğini görebilecekleri bir kaynak oluşacağını düşüyorum. İlerleyen yayınlarda  yaptığım ilk karalama çalışmalardan itibaren adım adım öğrendiğim şeyleri sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Umarım sizler içinde faydalı bilgiler ortaya koyabilirim. Sorularınızı ve önerilerinizi benimle paylaşırsanız sizlere yardımcı olmaktan mutluluk duyacağımı da söylemek isterim.



Mahmut Bitiren