Sayfalar

17 Haziran 2016 Cuma

Büyük-Küçük "T" ve "U" harfinin Kaligrafi olarak Çizimi

"T" ve "U" harfi çizimi örneğinde, üç farklı ölçüde kalem için çizimlerimi göreceksiniz.


Kullandığım kalem uçları ise sırası ile 6mm, 3.8mm ve 2.4 mm. Gördüğünüz üzere kalem ucu boyutuna bağlı olarak harflere ait ölçeklemeyi uygun düzeyde yaptık.




Saygılarımla.


İlgili Bağlantılar:


Mahmut Bitiren

3 Haziran 2016 Cuma

Büyük-Küçük "P", "R" harfinin Kaligrafi olarak Çizimi

Harfleri yazma işimize devam edelim. Sırada "P" ve "R" harfleri var.

Yazımındaki benzerliklerinden dolayı "P" ve "R" harflerini beraber vermekte fayda olduğunu düşündüm. 

Harfleri 6 mm uçlu Parallel Pen ile çizdim. Ölçülerimizi hatırlarsanız büyük harfler için 10'a 8'lik, küçük  harfler için ise yuvarlak kısmı 5'e 4'lük bir dikdörtgendi. Harfleri yine aynı ölçülerin içerisine oturtmaya gayret edeceğiz.




Neden bir alfabetik kalıp üzerinden gidiyoruz derseniz, tabiki aynı harfleri yüzlerce farklı şekillerde çizebiliriz. Bizim önceliğimiz bir harf sistemini kalıplara oturtuktan sonra farklı kalıplar ve şekiller üzerinde serbestçe çalışmaktır.

Saygılarımla.


İlgili Bağlantılar:


Mahmut Bitiren

1 Haziran 2016 Çarşamba

Büyük-Küçük "O" harfinin Kaligrafi olarak Çizimi

"O" harfi çizimi örneğinde, üç farklı ölçüde kalem için çizimlerimi göreceksiniz.

Özellikle 6mm kalem ile çizim esnasında son kıvrım zorladı. Kağıtta kalemin takılmasından kaynaklı bozulmalar oldu. Birazda kullandığımız kağıdın yüzeyinin yeterince kaygan olmaması bu sorunda etkili oldu diyebiliriz.

Kullandığım diğer kalem uçları ise sırası ile 3.8mm ve 2.4 mm. Gördüğünüz üzere kalem ucu boyutuna bağlı olarak harflere ait ölçeklemenin de değişmesi gerekiyor.


İlerleyen paylaşımlarında farklı uç ölçüleri için boyutlandırma örneklerini paylaşmaya devam edeceği.

Saygılarımla.


İlgili Bağlantılar:


Mahmut Bitiren

23 Mayıs 2016 Pazartesi

Büyük-Küçük "M" ve "N" harfinin Kaligrafi olarak Çizimi

Hızımızı almışken yeni harflerle devam edelim. Sırada "M"  ve "N"  harflerinin çizimini nasıl yapacağımızı göstereceğiz.


Harfleri 6 mm uçlu Parallel Pen ile çizeceğiz. Ölçülerimizi büyük harfler için 10'a 8'lik, küçük  harfler için ise yuvarlak kısmı 5'e 4'lük bir dikdörtgenin içerisine oturtmaya gayret edeceğiz.

Arada taşmalar, çizgiyi geçmeler olabiliyor. Tüm harflerin çalıştıkça, zamanla bir bütünlüğe geleceğini göreceksiniz.

.
Harflerin kıvrımlarını ilerleyen yazı örneklerinde de göreceğiz, kompozisyon oluşturmak için uzatıp değiştireceğiz. 

Asıl işin güzelliği kompozisyonu tamamladıktan sonra ortaya çıkacaktır.

Saygılarımla.


İlgili Bağlantılar:


Mahmut Bitiren

20 Mayıs 2016 Cuma

Büyük-Küçük "K" ve "L" harfinin Kaligrafi olarak Çizimi

Yeni harflerle devam ediyoruz. Sırada "K"  ve "L"  harflerinin çizimini nasıl yapacağımız var.

Harfleri 6 mm uçlu Parallel Pen ile çizeceğiz. Ölçülerimizi büyük harfler için 10'a 8'lik, küçük  harfler için ise yuvarlak kısmı 5'e 4'lük bir dikdörtgenin içerisine oturtmaya gayret edeceğiz.

Yeni harflere geçtikçe bir önceki harfleri tekrarı bırakmadan devam etmeli. 

Başarının temelinde sürekli çalışma ve sabır vardır.


Saygılarımla.


İlgili Bağlantılar:


Mahmut Bitiren

6 Mayıs 2016 Cuma

Büyük-Küçük "G" , "H" , "I" ve "J" harfinin Kaligrafi olarak Çizimi

Bu yazımda "G" , "H" , "I" ve "J"  harflerinin çizimini nasıl yapacağımızı anlatacağım.

Harfleri 6 mm uçlu Parallel Pen ile çizeceğiz. Ölçülerimizi büyük harfler için 10'a 8'lik, küçük  harfler için ise yuvarlak kısmı 5'e 4'lük bir dikdörtgenin içerisine oturtmaya gayret edeceğiz.



Harfleri kurallarına uygun büyüklük ve standartta yazmak ileride yapacağımız serbest yazma çalışmalarının temelini oluşturacaktır.

Üşenmeden sıkılmadan her harfi tekrar tekrar yazıp aynı harfte aynı standardı yakalamamız gerekecektir. Bunun vakit alan bir süreç olacağından şüpheniz olmasın.

Emek harcamadan başarı yakalamış bir sanatkar, meslek erbabı göremezsiniz.

Saygılarımla.


İlgili Bağlantılar:


Mahmut Bitiren

26 Nisan 2016 Salı

Büyük-Küçük "E" ve "F" harfinin Kaligrafi olarak Çizimi

Bu bölümde büyük "E" ve "F" ve küçük "e" ve "f" harflerinin çizimini yapacağız.

Bu kez harfleri 6 mm uçlu Parallel Pen ile çizeceğiz. Bundan dolayı ölçülerimizi büyük harfler için 10'a 8'lik, küçük  harfler için ise yuvarlak kısmı 5'e 4'lük bir dikdörtgenin içerisine oturtmaya gayret edeceğiz.

.


Çalışmalarınızda her harfe gerektiği kadar çalışmalıyız ki, harfler tamamen bir sitile otursun. Böylece ileride yapacağımız yazma çalışmalarında, kelime ve cümle içerisindeki harflerde gerekli olan bütünlüğü sağlayabilelim.

Yeni harflerle en kısa zamanda paylaşımlarımız devam edecek.

Saygılarımla.

İlgili Bağlantılar:

Büyük HarflerKüçük Harfler

Mahmut Bitiren

27 Mart 2016 Pazar

Büyük-Küçük "C" ve "D" harfinin Kaligrafi olarak Çizimi



Bu bölümde büyük "C" ve "D" ve küçük "c" ve "d" harflerinin çizimini yapacağız.

Büyük harfleri daha önceden söylediğim gibi 6'ya 8'lik bir dikdörtgenin içine oturtuyoruz. Küçük  harflerin ise yuvarlak kısmı 3'e 4'lük bir dikdörtgenin içerisine oturtmalıyız.

Bu ölçüler için uygun kalemimiz Pilot Kaligrafi Kalemi 3.8 mm'dir. Daha küçük veya daha büyük ölçü uçlu kalemler için yazdığımız harflerin boyutlarını aynı oranda değiştirmeliyiz.



Bundan sonraki harfler için ayrı ayrı video hazırlamaktansa sadece çizimlerini gösteren fotoğraflarla devam etme düşüncesindeyim. harfleri biran önce bitirerek yazma çalışmalarını geçmek istiyorum. böylece blog'u izleyen arkadaşlarım harflerin ardından yapacağımız yazı yazma çalışmalarına bir an önce geçmesini sağlayacağız.

Unutulmaması gereken önemli bir nokta; tüm harflerin çizimini hakkını vererek belli bir düzeyde oturtmalıyız. Aksi halde yazma çalışmalarına hızlı bir başlangıç yapmamız durumunda harfleri istenen düzeyde düzgün bir formatta yazamayacağız. Buda belki bu işe olan hevesimizi kırabilir.

Bu işin sırrı, "Başarı için her şeyden evvel sabır gereklidir. Daha sonra yetenek gelir." 



İlgili Bağlantılar:


Mahmut Bitiren



21 Mart 2016 Pazartesi

Bilgisayar Kontrollü Çizim Makinesi

1900 yılların son çeyreği ile bilgisayar teknolojisinin insan hayatına hızlı girişi, bize bir  makineleşme çağını yaşattı. 2000'li yıllar itibariyle yapay zekaların bilgisayar teknolojisinin ruhuna nüfuz etmesi şeklinde başlayıp devam eden bir sürecin ise belkide başlarındayız. Başlarında olduğumuzu iddia etmek son gelişmelere bakıldığında çokta iddialı bir laf olmadığı açıktır. Her gün insan oğlunun hareketlerini taklit edebilen yeni robotlarla, makinelerle ilgili haberlere rastlamak mümkün. Bknz. merdiven çıkabilen robotlar, yumurtayı tutabilen robotlar, problem çözebilen robotlar. Hatta bunun bir adım önü, insan duygularını taklit edebilen robotlar bile artık sıradan hale geldi. Bknz. gülen, üzülen robotlar. vs.

Tam da bu noktada İnternet'te karşıma AXIDRAW Bilgisayar Kontrollü Çizim Makinesi çıktı.Çok profesyonel, pahalı cihazların yanında çok daha küçük bir maliyete sahip olabileceğiniz bu iki boyutlu yazı yazma makinesi (yazıcı da diyebilirsiniz) size kalemle yazma doğallığında istediğiniz kelimeleri ve şekilleri düz bir yüzeye standart kalemlerle yazma imkanı tanıyor. Klasik yazıcılardan farkı ise farklı uçlu kalemlerin kullanılarak elle yazılmış hava katabiliyor olmasıdır.

Eminim videoyu izlediğinizde sizinde aklınıza bu cihaz ile yapılabilecek onlarca proje gelecektir. en basitinden zarfların üzerine davetli isimlerinin yazılması, sertifika ve diplomaya isim yazılması vs.

Kaligrafi sanatını bu cihazın ortaya koyacağı işlerle karşılaştıracak olursam:

Kaligrafiyi belli bir tasarım endişesi taşıyarak konu bütünü içerisinde harfleri zemine işleme sanatı olarak tanımlayabilirim, Her bir çalışmanın duygu barındıran ve bir tekil sanat çalışması olduğunu söyleyebilirim.

Bu cihazın yaptığı iş ise; kendine tanımlanan alan içerisinde tutsak kalmak şartı ile kendi belleğinde bulunan semboller dizisini sadece kendine öğretilen şekilde yazan bir yazıcı robotluk olarak tanımlıyorum. Yaptığı işlerde ne bir duygu hissedebilirsiniz nede bir sanat eseri perspektifi yakalayabilirsiniz. Nasıl olsa bir tuşa bastığımızda bire bir aynısını tekrar yapabilecektir.

Sonuç olarak; teknoloji her nekadar ilerlesede, yapılan cihazlara ruh üfleyemediğimiz sürece Kaligrafi gibi sanatlar önemlerini yitirmeyeceklerdir. Teknolojik gelişmelerin bu tip sanatların yönünü farklı mecralara döndürebilceğini gerçeğini de unutmamak kaydıyla...

Anlayacağınız Kaligrafiye devam diyorum.

Mahmut Bitiren 21.03.2016



Cihazın Resmi İnternet Sitesi İçin Tıkla.

18 Mart 2016 Cuma

Kaligrafi tarihi Üzerine kısa bir not

Hat sanatı ya da kaligrafi (Yunanca: κάλλος - kallos - "güzellik" + γραφή - graphẽ "yazı"), yazı sistemleri ve yazı öğeleri kullanılarak geliştirilen, sıklıkla dekoratif amaçla kullanılan, bir görsel sanat türü. Bu sanatla uğraşanlarahattat veya kaligraf denir.
Bu sanat dalının çağdaş bir tanımı ise "işaretlere anlamlı, ahenkli ve hünerli bir şekilde biçim verilmesi sanatı" şeklindedir.Belirli bir yazı stiline yazı tipi, hat türü, el veya alfabe gibi tanımlanabilir.[3][4]
Farklı yazı sistemlerinde farklı şekillerde, farklı coğrafyalarda ortaya çıkmış olan kaligrafi, özellikle matbaa öncesinde büyük önem arz etmiştir. Bugün tipografi sanatıyla ilişkilendirilebilir ve sıklıkla yazı sistemlerine veya farklı hat kültürlerine göre sınıflandırılır: İslam hat sanatı (İslami kaligrafi), Arap hat sanatı (Arap kaligrafisi), Pers hat sanatı (Pers kaligrafisi), Japon hat sanatı (Japon kaligrafisi), Çin hat sanatı (Çin kaligrafisi), Batı hat sanatı (Batı kaligrafisi) gibi.
Modern hat sanatı işlevsel el ile yazılmış betiklerden ve tasarımlardan işaretlerin soyut bir şekilde ifade edildiği ve bazen bu soyutsal ifadenin harflerin okunabilirliğinin yerine geçtiği güzel sanat eserlerine kadar geniş bir yelpazededir.[2] Klasik hat sanatı tipografiden ve klasik olmayan yazı tiplerinden farklı olsa da bir hat sanatçısı bu alanların hepsinde eser verebilir; karakterler tarihsel bir şekilde disipline edilmiş olsalar da yazı anında doğaçlama bir şekilde oluşturulurlar, değişken ve spontanedirler.

Kaynak: Wikipedia
https://tr.wikipedia.org/wiki/Kaligrafi

Bazen uzunca soluğunu tutmak gibidir, uzun bir ara vermek.
Sonunda anlarsın havanın kıymetini, soluk almanın lezzetini.