Sayfalar

14 Haziran 2014 Cumartesi

Büyük ve Küçük A harfinin Kaligrafi olarak Çizimi

Bu bölümde büyük "A" ve küçük "a" harfinin çizimini yapacağız.

Kısacası, videoda göreceğiniz üzere, büyük "A" harfinin matematiğini incelersek burada 6'ya 8'lik bir dikdörtgenin içine oturtuğumuzu göreceksiniz. Küçük "a" harfi ise 3'e 4'lük bir dikdörtgenin içerisine oturtulmalıdır. Matematiksel olarak harfleri aynı büyüklükte olması Kaligrafi açısından vazgeçilmez bir unsurdur. Böylece Kaligrafik yazılarımızın estetik görünmesini sağlamış olacağız.



Çizimde gördüğünüz üzere büyük "A" harfi üç adımda çizilmektedir. Küçük "a" harfi ise iki adımda tamamlanmaktadır. 


İlgili Bağlantılar:

8 Haziran 2014 Pazar

Malzeme Seçimleri

Herkese selamlar,

Kaligrafiye başlarken merak edilen ilk soru muhtemelen hangi malzemeleri kullanmalıyız olur. Kaligrafi kursuna başlarken kaligrafi hocamızın bize malzeme seçimi ile ilgili önerileri olmuştu. Konuyu pek bilmediğimiz için hemen siparişleri geçtik. Ama şimdi baktığım zaman bizim gibi başlangıç aşamasındaki kaligrafi öğrencileri için o kadarda masraflı bir giriş yapmak doğru değilmiş. Hele ki henüz İnternetteki bilgilerle kaligrafiye kendi kendine başlanmak isteniyorsa en başta bir sürü masrafa girmek yersiz olur.  Aşağıda kaligrafiye merakı olan veya bir kursa başlamadan önce kendini tartmak isteyenler için yetecek malzemeleri aktarmak istiyorum.


1-Kalemler: Kalem olarak piyasada keçe uçlu ve çelik uçlu kalemler görebilirsiniz. Çelik uçlu kalemler biraz daha pahalıdır fakat benim gördüğüm en büyük artısı, alıştırma yapmak için kullanacağınız standart kareli defter üstünde mürekkebi dağıtmadan yazı yazmanıza olanak vermesidir. İkinci olarak alacağınız iyi bir mürekkeple çok uzun bir süre kullanabilirsiniz. Keçe uçlu kalemler daha ucuz olmakla beraber gözlemlediğim bir artı birde eksi nokta bulunmakta. İlk olarak artı noktadan bahsedecek olursak, özellikle parlak kaligrafi kağıtlarında ve kaygan yüzeylerde kesintisiz ve akıcı yazı yazmak en etkili keçe uçlu kalemlerle oluyor. Eksi nokta ise daha önce bahsettiğim gibi standart A4 boyutlu kağıtlarda veya standart defter kağıdında mürekkep dağılıp istediğiniz sonucu almanızı engelliyor. Sonuç olarak ucuz olduğu için keçeli kalemleri tercih edebilirsiniz. Benim tavsiyem en az bir tane çelik uçlu kalem edinmenizdir.

İster keçe uçlu ister çelik uçlu kalem kullanın öncelikli olarak biraz daha kalın uçlu kalemlerle başlamanızı öneririm. Kalın uçlu kalemlerle doğru çizgi çizmek biraz daha kolay oluyor. Böylece alıştırmalarda daha dengeli çizimler yapılabiliyor.

Keçe uçlu kalem için önerim, Artline Ergoline Calligraphy Ergonomik Kaligrafi Kalemi 3 mm. 


Çelik uçlu kalem için önerim, Pilot Kaligrafi Kalemi 3.8 mm.



2-Kağıtlar: Başlangıç aşamasında bol bol karalamalar yapacağınız için ucuz bir kareli defter almakla işe başlayabilirsiniz. Kareli defterin çizgilerinin çok belirgin olmaması iyi olacaktır. En iyi sonuçları elde etmek için çelik uçlu bir kalem kullanmanızı tavsiye ederim. Keçeli bir kalem kullanmanız durumunda mürekkebin rahatsız edecek şekilde dağıldığını görebilirsiniz. Eğer kaygan tip özel kağıtlar kullanacaksanız keçeli tip kalem kullanmak daha mantıklı olacaktır.

Kaligrafi malzemesi satan kırtasiyelerden özel çizim defterleri alabileceğiniz gibi basit bir kareli defterle de çalışmaya başlayabilirsiniz.

Yeni paylaşımlarım da buluşmak üzere. Mahmut